Jonge mantelzorgers

Ontmoet u wel eens jongeren die piekeren en gespannen zijn, die hoofdpijn hebben en zich slecht kunnen concentreren, die weinig sociale contacten hebben en zich verantwoordelijk voelen? Dan hebt u wellicht te maken met een jongere met zorgtaken: een jonge mantelzorger!

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die opgroeien met een langdurig ziek, verslaafd, lichamelijk of geestelijk beperkt familielid, thuis of in de directe omgeving. Dit kan een ouder, broer of zus zijn, maar ook een ander familielid, zoals opa of oma.

Kwart jongeren mantelzorger

Ongeveer een kwart van de  jongeren tot 24 jaar groeit thuis op met ziekte en/of zorg. Volgens Mezzo (landelijke vereniging van mantelzorg en zorgvrijwilligers) wordt 1 op de 4 jongeren gezien als mantelzorger.

Het gaat om jongeren die thuis of in hun directe omgeving te maken hebben met iemand die langdurige ziek is, verslaafd is of een beperking heeft (lichamelijk of geestelijk), een gehandicapte broer of zus, een ouder die verslaafd of chronisch ziek is of een ouder die een psychiatrische stoornis heeft.

Waar kan de jonge mantelzorger terecht?

Ga naar de pagina Ondersteuning om te kijken naar mogelijkheden voor jonge mantelzorgers.

Cursussen en trainingen voor kinderen en jongeren

Interessante websites voor jongeren

 • Mezzo.nl – jongerenpagina van de landelijke vereniging  voor mantelzorgers
 • Voorjongemantelzorgers.nl – Steunpunt Mantelzorg
 • Jongerendiezorgen.nl – website waar jonge mantelzorgers met elkaar in contact kunnen komen
 • Survivalkid.nl – voor jongeren met een vader, moeder, broer of zus met psychische problemen of een verslaving
 • Zorgvoorjeouders.nl – voor jongeren met diverse culturele achtergronden die zorgen voor hun ouders
 • Bijzonderebroerofzus.nl – voor jongeren met een broer of zus met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking
 • Kankerspoken.nl – voor en over kinderen die een vader of moeder hebben met kanker
 • Inloophuisscarabee.nl – een inloophuis in Leiden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten die met kanker in aanraking komen
 • Drankjewel.nl – voor jongeren met een vader of moeder met een alcoholprobleem
 • Vitalismaatjes.nl – vrijwilligersorganisatie die kinderen tussen de 5 en 18 jaar koppelt aan een volwassen vrijwilliger
 • Tv-serie Bikkels – tv-serie van de VPRO over jonge mantelzorgers

Tips voor jonge mantelzorgers:

Tip 1 Praat met iemand die je vertrouwd

Het helpt om je hart te luchten en om te horen hoe anderen in je gezin de situatie beleven. Is dit binnen je gezin moeilijk? Denk dan eens aan een vriend of vriendin of iemand van school bijvoorbeeld je mentor of een leraar waarmee je het goed kunt vinden. Als iemand weet wat er bij jullie thuis aan de hand is, kan hij of zij er rekening mee houden of hulp bieden. Deel daarom je zorgen. Zoek iemand die je vertrouwt en trek aan de bel.

Tip 2 Zoek informatie over de ziekte of beperking

Weten wat er aan de hand is, geeft meer grip op de situatie. Als je bijvoorbeeld weet waarom het gedrag van je broer met autisme anders is, helpt dit de situatie beter te begrijpen. Het maakt het niet altijd makkelijker maar wel duidelijker. Voor informatie over verschillende stoornissen of ziektes of handicaps kun je bijvoorbeeld terecht bij je huisarts of een gespecialiseerde verpleegkundige. Op internet en de facebookpagina is veel informatie te vinden.

Tip 3 Vraag om hulp
Het kan zijn dat je inmiddels gewend bent aan extra taken en dit normaal bent gaan vinden. Maar als deze extra taken ervoor zorgen dat je te veel andere dingen niet meer kunt (zoals huiswerk maken of leuke dingen met vrienden), mag je best eens voor jezelf opkomen. Hulp vragen lijkt voor de hand te liggen, maar… Je weet niet wat, aan wie of waar! Zet eens op een rijtje wat je allemaal extra doet. Bedenk wat iemand anders (zo nu en dan) zou kunnen doen of overnemen. Je kan ook samen met je ouders op zoek naar (professionele) hulp, bijv. een thuiszorgorganisatie.
Daarnaast kun je ook een praten met een mantelzorgconsulent van Bureau Informele Zorg. Ook zij kan je helpen.

Tip 4 Zorg goed voor jezelf.
Je kunt de zorg voor de ander het beste volhouden als je ook goed voor jezelf zorgt.
• Zorg voor genoeg beweging (sport) Reageer je lekker af! Sporten helpt om alles even te vergeten. Jouw gezondheid is belangrijk.
• Probeer zo gezond mogelijk te eten
• Breng tijd door met mensen die je energie geven. Gewoon er even uit zijn en plezier maken. Voel je niet schuldig als je iets leuks gaat doen.
• Geef thuis aan wanneer je voor hen klaar kunt staan. Dat is niet egoïstisch maar nodig om je taken thuis vol te houden. Het grote gevaar is dat je je terugtrekt. Maar het is juist belangrijk leeftijdsgenoten te blijven ontmoeten, ook al denk je dat daar geen tijd voor is.
• Koop iets leuks voor jezelf: Wie verwent jou op zijn tijd? Dat mag je best zelf eens doen! Het hoeft niet groot of duur te zijn, als je er maar plezier in hebt. Als je veel zorgen hebt, is het juist goed als daar prettige dingen naast staan. Dat houdt je in evenwicht.

Tip 5 Ontmoet andere jonge mantelzorgers
Zoek contact met andere jongeren die ook zorgen voor een gezinslid. Vaak heb je aan een half woord genoeg en geeft het een prettig gevoel andere jongeren te ontmoeten die precies snappen wat jij bedoelt en meemaakt. Met hen kun je verhalen uitwisselen, even klagen, lachen of elkaar steunen in zware tijden.
Wil jij ook andere jonge mantelzorgers ontmoeten? Stuur dan een mail naar mantelzorg@activite.nl dan kijken we of we je verder kunnen helpen.
Ontmoeten kan ook via internet. Op deze pagina staan verschillende sites waar je collega mantelzorgers kunt ontmoeten