Ouders

Groeit jouw kind op met een langdurig ziek, verslaafd, lichamelijk of geestelijk beperkt familielid, thuis of in de directe omgeving. Dan heeft hij of zij vaak extra zorgtaken. Eén op de vier kinderen in Nederland heeft hiermee te maken. Deze kinderen noemen we jonge mantelzorgers.

Het kan fijn zijn voor je kind om iets voor anderen te betekenen. Maar soms kan het ook belastend zijn als je kind veel extra moet helpen in het huishouden of bij de verzorging en moet meedenken over volwassen zaken. Het krijgt niet de kans om zich te ontwikkelen als leeftijdsgenootjes.

Er is misschien minder tijd voor school, sport en spelen met vriendjes. Ook kan het kind zich te verantwoordelijk voelen. Of het krijgt last van lichamelijke klachten door de spanning of overbelasting.

Informatie voor jongeren

Op Hoezitdat.info (de jongerenwebsite van het Centrum voor Jeugd- en Gezin) staan tips voor jonge mantelzorgers. Jongeren kunnen op deze website ook ervaringen uitwisselen via het forum of contact opnemen via de vraagbaak.

Hulp inschakelen

Het is handig om samen met je kind op een rijtje te zetten wat het allemaal extra doet. Misschien is er iemand in je omgeving (familie, vrienden buren) die zo nu en dan iets zou kunnen doen of overnemen. Je kunt ook op zoek gaan naar (professionele) ondersteuning in de thuissituatie bijvoorbeeld via een thuiszorgorganisatie.

Mantelzorgconsulent

Bij Eva kun je terecht voor een gesprek met de mantelzorgconsulent.