Voor Ouders

Groeit jouw kind op met een langdurig ziek, verslaafd, lichamelijk of geestelijk beperkt familielid, thuis of in de directe omgeving. Dan heeft hij of zij vaak extra zorgtaken. Eén op de vier kinderen in Nederland heeft hiermee te maken. Deze kinderen noemen we jonge mantelzorgers.

Het kan fijn zijn voor je kind om iets voor anderen te betekenen. Maar soms kan het ook belastend zijn als je kind veel moet helpen in het huishouden of bij de verzorging en moet meedenken over volwassen zaken. Hij of zij krijgt daardoor niet de kans om zich te ontwikkelen zoals leeftijdsgenootjes.

Er is misschien minder tijd voor school, sport en spelen met vriendjes. Ook kan het kind zich (te) verantwoordelijk voelen. Of het krijgt last van lichamelijke klachten door de spanning of overbelasting.

Hulp inschakelen

Het is handig om samen met je kind op een rijtje te zetten wat het allemaal extra doet. Misschien is er iemand in je omgeving (familie, vrienden buren) die zo nu en dan iets zou kunnen doen of overnemen. Je kunt ook op zoek gaan naar (professionele) ondersteuning in de thuissituatie.

Informatie voor u en uw kind

Op de pagina ondersteuning staan verschillende websites met informatie en ondersteuningsmogelijkheden voor en over jonge mantelzorgers. Ook staan onderaan wat tips voor jonge mantelzorgers, waarmee ze direct kunnen proberen de situatie prettiger te maken.