Tips

Tips voor jonge mantelzorgers:

Tip 1: Praat met iemand die je vertrouwt

Het helpt om je hart te luchten en om te horen hoe anderen in je gezin de situatie beleven. Is dit binnen je gezin moeilijk? Denk dan eens aan een vriend of vriendin of iemand van school, bijvoorbeeld je mentor of een leraar waarmee je het goed kunt vinden. Als iemand weet wat er bij jullie thuis aan de hand is, kan hij of zij er rekening mee houden of hulp bieden. Deel daarom je zorgen. Zoek iemand die je vertrouwt en trek aan de bel.

Tip 2: Zoek informatie over de ziekte of beperking

Weten wat er aan de hand is, geeft meer grip op de situatie. Als je bijvoorbeeld weet waarom het gedrag van je broer met autisme anders is, helpt dit de situatie beter te begrijpen. Het maakt het niet altijd makkelijker maar wel duidelijker. Voor informatie over verschillende stoornissen, ziektes of handicaps kun je bijvoorbeeld terecht bij je huisarts of een gespecialiseerde verpleegkundige. Op internet en Facebookpagina’s is ook veel informatie te vinden.

Tip 3: Vraag om hulp

Het kan zijn dat je inmiddels gewend bent aan extra taken en dit normaal bent gaan vinden. Maar als deze extra taken ervoor zorgen dat je te veel andere dingen niet meer kunt doen(zoals huiswerk maken of leuke dingen met vrienden), mag je best eens voor jezelf opkomen. Hulp vragen lijkt voor de hand te liggen, maar… Je weet niet wat, aan wie of waar! Zet eens op een rijtje wat je allemaal extra doet. Bedenk wat iemand anders (zo nu en dan) zou kunnen doen of overnemen. Je kan ook samen met je ouders of iemand anders op zoek naar (professionele) hulp.
Daarnaast kun je ook altijd met iemand praten. Verschillende beroepskrachten kunnen je helpen met bijvoorbeeld het indelen van je tijd en zoeken naar manieren om de situatie prettiger te maken. Kijk bovenaan deze pagina onder mantelzorgondersteuning wie er bij jou in de buurt werkzaam is.

Tip 4: Zorg goed voor jezelf

Je kunt de zorg voor de ander het beste volhouden als je ook goed voor jezelf zorgt:
• Zorg voor genoeg beweging. Reageer je lekker af! Sporten helpt om alles even te vergeten. Jouw gezondheid is belangrijk!
• Probeer zo gezond mogelijk te eten.
• Breng tijd door met mensen die je energie geven. Gewoon er even uit zijn en plezier maken. Voel je niet schuldig als je iets leuks gaat doen.
• Geef thuis aan wanneer je voor hen klaar kunt staan. Dat is niet egoïstisch maar nodig om je taken thuis vol te houden. Het is juist belangrijk leeftijdsgenoten te blijven ontmoeten, ook al is daar (voor jouw gevoel) geen tijd voor.
• Wie zorgt er voor jou? Dat mag je best zelf eens doen! Als je veel zorgen hebt, is het juist goed als daar prettige dingen tegenover staan. Dat houdt je in evenwicht. Voor jezelf zorgen kan op heel veel manieren: iets leuks voor jezelf kopen, iets lekkers eten, naar de sauna, uitgebreid in bad, een lange yogasessie of wellicht zelfs een keer een weekendje helemaal voor jezelf!

Tip 5: Ontmoet andere jonge mantelzorgers

Zoek contact met andere jongeren die ook zorgen voor een gezinslid. Vaak heb je aan een half woord genoeg en geeft het een prettig gevoel andere jongeren te ontmoeten die precies snappen wat jij bedoelt en meemaakt. Met hen kun je verhalen uitwisselen, even klagen, lachen of elkaar steunen in zware tijden.
Ontmoeten kan ook via internet. Ga eens op zoek naar Instagram- of facebookpagina’s over, door en voor jonge mantelzorgers. Wie weet wie je tegen komt in de posts en reacties. Een handige site om ervaring te delen en om inzicht te krijgen in hoe anderen dit ervaren is HoeZitDat.info. Het forum op deze website wordt veel gebruikt en bevat allerlei handige onderwerpen.