Op deze pagina staan verschillende sites waar je terecht kunt met vragen als je jonge mantelzorger bent of een jonge mantelzorger verder wilt helpen. Onderaan de pagina staan ook nog tips voor jonge mantelzorgers.
Mantelzorgondersteuning
- Incluzio Leiden ondersteunt (jonge) mantelzorgers in Leiden. Incluzio Leiderdorp doet hetzelfde in Leiderdorp en Radius Welzijn in Oegstgeest. In Zoeterwoude kunt u terecht bij Kwadraad. In Voorschoten is de organisatie Voorschoten voor Elkaar jouw aanspreekpunt.
- Het Centrum voor Jeugd en Gezin is er voor al je vragen over opvoeden en opgroeien.
Sites voor jonge mantelzorgers of beroepskrachten
- Bij Zorg voor je ouders vindt je veel informatie die je als mantelzorger kunt gebruiken om de zorg te vergemakkelijken. Er is ook veel informatie voor mantelzorgers met een migrantenachtergrond.
- Op de website van GGNet vindt je informatie voor mantelzorgers en naasten van iemand met psychische problematiek.
- Kankerspoken is er voor kinderen en jongeren met een vader of moeder met kanker en voor iedereen die daar mee te maken heeft. Bevat ook veel informatie voor beroepskrachten.
- Kopstoring is een website voor jongeren die een vader of moeder hebben met psychische problemen en/of een verslaving.
- Helpmijndierbareisverslaafd is een site voor jongeren en kinderen wiens ouders een verslaving hebben.
- Bikkels educatie is een site met leerzame filmpjes die de verschillende thema’s rondom jonge mantelzorgers laten zien.
- MantelzorgNL – jongerenpagina van de landelijke vereniging voor mantelzorgers.
- Bikkels – tv-serie van de VPRO over jonge mantelzorgers.
- JMZ Pro zet zich in voor jonge mantelzorgers, hun gezinnen en de professionals die hen ondersteunen, samen met jonge mantelzorgers!
Ondersteuning/groepen
- De Recharge Lounge is bedoeld als ontmoetingsgroep voor jonge mantelzorgers. Samen met andere jongeren lekker eten en leuke activiteiten ondernemen.
- Rivierduinen start geregeld met groepen voor kinderen en jongeren die een ouder hebben met psychische problemen of een verslaving, de zogenaamde KOPP/KVO groepen (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen en Kinderen van Verslaafde Ouders). Zij hebben ook de zogenaamde Brusjesgroepen voor kinderen van 8 tot 12 jaar, die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken en elkaar kunnen steunen in het omgaan met hun broer of zus met een autismespectrumstoornis en/of AD(H)D.
- Vitalis maatjes zet maatjes in voor kinderen die zich als gevolg van een tekort aan aandacht in een kwetsbare positie bevinden en het risico lopen in de problemen te raken.
- Inloophuis Scarabee is een huis waar mensen die zijn geraakt door kanker elkaar ontmoeten.
- MEE Ontmoetingsgroep Brussen: broer of zus met een beperking – voor kinderen en jongeren.
- Bij @ease kun je gewoon binnenlopen voor een gesprek of gebruik maken van de chat. Check de website voor openingstijden.
Tips voor jonge mantelzorgers:
Tip 1: Praat met iemand die je vertrouwt
Het helpt om je hart te luchten en om te horen hoe anderen in je gezin de situatie beleven. Is dit binnen je gezin moeilijk? Denk dan eens aan een vriend of vriendin of iemand van school, bijvoorbeeld je mentor of een leraar waarmee je het goed kunt vinden. Als iemand weet wat er bij jullie thuis aan de hand is, kan hij of zij er rekening mee houden of hulp bieden. Deel daarom je zorgen. Zoek iemand die je vertrouwt en trek aan de bel.
Tip 2: Zoek informatie over de ziekte of beperking
Weten wat er aan de hand is, geeft meer grip op de situatie. Als je bijvoorbeeld weet waarom het gedrag van je broer met autisme anders is, helpt dit de situatie beter te begrijpen. Het maakt het niet altijd makkelijker maar wel duidelijker. Voor informatie over verschillende stoornissen, ziektes of handicaps kun je bijvoorbeeld terecht bij je huisarts of een gespecialiseerde verpleegkundige. Op internet en Facebookpagina’s is ook veel informatie te vinden.
Tip 3: Vraag om hulp
Het kan zijn dat je inmiddels gewend bent aan extra taken en dit normaal bent gaan vinden. Maar als deze extra taken ervoor zorgen dat je te veel andere dingen niet meer kunt doen(zoals huiswerk maken of leuke dingen met vrienden), mag je best eens voor jezelf opkomen. Hulp vragen lijkt voor de hand te liggen, maar… Je weet niet wat, aan wie of waar! Zet eens op een rijtje wat je allemaal extra doet. Bedenk wat iemand anders (zo nu en dan) zou kunnen doen of overnemen. Je kan ook samen met je ouders of iemand anders op zoek naar (professionele) hulp.
Daarnaast kun je ook altijd met iemand praten. Verschillende beroepskrachten kunnen je helpen met bijvoorbeeld het indelen van je tijd en zoeken naar manieren om de situatie prettiger te maken. Kijk bovenaan deze pagina onder mantelzorgondersteuning wie er bij jou in de buurt werkzaam is.
Tip 4: Zorg goed voor jezelf
Je kunt de zorg voor de ander het beste volhouden als je ook goed voor jezelf zorgt:
• Zorg voor genoeg beweging. Reageer je lekker af! Sporten helpt om alles even te vergeten. Jouw gezondheid is belangrijk!
• Probeer zo gezond mogelijk te eten.
• Breng tijd door met mensen die je energie geven. Gewoon er even uit zijn en plezier maken. Voel je niet schuldig als je iets leuks gaat doen.
• Geef thuis aan wanneer je voor hen klaar kunt staan. Dat is niet egoïstisch maar nodig om je taken thuis vol te houden. Het is juist belangrijk leeftijdsgenoten te blijven ontmoeten, ook al is daar (voor jouw gevoel) geen tijd voor.
• Wie zorgt er voor jou? Dat mag je best zelf eens doen! Als je veel zorgen hebt, is het juist goed als daar prettige dingen tegenover staan. Dat houdt je in evenwicht. Voor jezelf zorgen kan op heel veel manieren: iets leuks voor jezelf kopen, iets lekkers eten, naar de sauna, uitgebreid in bad, een lange yogasessie of wellicht zelfs een keer een weekendje helemaal voor jezelf!
Tip 5: Ontmoet andere jonge mantelzorgers
Zoek contact met andere jongeren die ook zorgen voor een gezinslid. Vaak heb je aan een half woord genoeg en geeft het een prettig gevoel andere jongeren te ontmoeten die precies snappen wat jij bedoelt en meemaakt. Met hen kun je verhalen uitwisselen, even klagen, lachen of elkaar steunen in zware tijden.
Ontmoeten kan ook via internet. Ga eens op zoek naar Instagram- of facebookpagina’s over, door en voor jonge mantelzorgers. Wie weet wie je tegen komt in de posts en reacties. Een handige site om ervaring te delen en om inzicht te krijgen in hoe anderen dit ervaren is HoeZitDat.info. Het forum op deze website wordt veel gebruikt en bevat allerlei handige onderwerpen