De Week van de Jonge Mantelzorger

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of vriend. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en  geeft voldoening, maar kan ook zwaar zijn. Zo kunnen ze zich zorgen maken of juist zorg voor zichzelf missen. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken, is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. Ook in Leiden worden er speciaal voor jonge mantelzorgers activiteiten georganiseerd door het Netwerk JMZ Leidse Regio.

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?

Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorgers, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie al op jonge leeftijd. Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger worden er in het hele land diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers, om hen te waarderen en hen zichtbaar te maken. In Leiden trappen we de week af op 31 mei met een bijeenkomst voor beroepskrachten over jonge mantelzorg en loyaliteit. De bijeenkomst start om 14.30 uur en vindt plaats wijkcentrum de Kooi, Driftstraat 49 in Leiden. U kunt zich aanmelden via mantelzorgleiden@incluzio.nl.

Voor jonge mantelzorgers zelf, hun vrienden/broers/zussen en andere geïnteresseerden organiseren we op 4 juni het Ik Zorg Voor Café. Dit vindt plaats in de IJsclub van Zoeterwoude tussen 11.00-14.00 uur. Op deze dag gaan we gezellig samen spelletjes doen en voor wie behoefte heeft aan een luisterend oor is natuurlijk ook ruimte. Aanmelden kan hier. Ook is er sinds dit jaar een speciale Ik Zorg Voor Waardering: een cadeaubon van 15 euro voor jonge mantelzorgers uit Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten of Oegstgeest. Een kleine blijk van waardering voor jongeren die zich zó inzetten voor een ander. Deze vraag je hier aan.